Yapay zekada ‘yerli güç’ şart

Türkiye’de girişimcilik dünyasının önemli oyuncularından Endeavor Türkiye’nin Başkanı Emre Kurttepeli, Türk girişimcilerin oyun ve fintek alanlarında güçlü olduğunu; yapay zekada ise hızlanmak gerektiğini söyledi. Önceki gün bir grup ekonomi gazetecisiyle bir araya gelen Kurttepeli “Geç kalıyoruz, tren kaçıyor” diyerek; şunları söyledi:

“Dünyada büyüyen firmalara baktığımız zaman birçoğu derin AR-GE çalışmaları yapan firmalar. Yapay zeka ve biotech dönemine giriyoruz. Artık helikopter yapmanın değil Mars’a gitmenin önemli olduğu bir dönemdeyiz. Biz ilk 10-15 sene içerisinde e-ticaret ve kurye hizmetleri gibi birçok şeyi tükettik. Fakat bir yerden sonra TÜBİTAK teşviki ve yapay zeka çalışmalarına ilave olarak 10-15 sene sonra dünya nerede olacak ve biz nerede olacağız konuları tartışılmalı. Akbank’la yürüttüğümüz ve lansmanını 19 Nisan’da gerçekleştireceğimiz araştırma sonucunda Türkler tarafından kurulan yapay zeka firmalarının çoğunun yurtdışında olduğunu gördük. Bu noktada daha önce de bahsettiğimiz gibi firmada çalışan ve işini iyi yapan kişilerin Türkiye’ye nasıl entegre edileceğine odaklanılmalı.”

Derin Ar-Ge dönemi

Emre Kurttepeli, yeni dönemde yapay zeka, biotech ve laboratuvarların artık ön planda olduğuna değindi. “Bizim Endeavor olarak birçok ülkede network’ümüz bulunuyor, bu açıdan şanslıyız. Fakat gün sonunda derin Ar-Ge’nin Türkiye’ye de geçmesi gerekiyor” ifadelerini kullanan Kurttepeli şunları kaydetti: “Türkiye’de şu anda daha çok yurtdışındaki alt yapıyı ve sistemi kullanarak yapay zeka aracılığıyla yeni uygulamalar üretilmesi söz konusu. Çok büyük bütçeler karşılığında Türkiye bu programları kullanıyor fakat bir süre sonra bu fikri sıfırdan üreten tarafta da yer almak gerekiyor. Yapay zeka her yere dokunduğu için her sektörü etkiliyor. Tüm dünyada özellikle yapay zeka temalı girişimler herkesin ilgisini çekiyor. Türkiye için bir teklif geldiği anda kendilerinde kaynak olmasa dahi tüm dünyadaki network gücümüz ile destek sağlayabiliyoruz.”

Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen ise Türkiye’den yurt dışına mühendis göçünün dindiğine dikkat çekerek, “Mühendisler ilk etapta bundan iki yıl önce yurt dışında göç etmeye başlamışken şu sıralar dışarıdaki iş imkanlarının da eskisi gibi iyi olmaması sebebiyle ilk dalga göçten sonra Türkiye’de kalmalar başladı” dedi.

Türkiye’de 16. yılını doldurdu

– Endeavor, gelişmekte olan pazarlarda büyük düşünen ve ekosistemlerinde büyük etki yaratan “Multiplier” girişimcileri destekliyor.

– Endeavor Türkiye’den seçilen girişim sayısı 77.

– Girişimciler, 750 milyon doları aşan yatırım topladı, 20’ye yakın şirket satışı gerçekleşti.

– Global yatırım fonu Catalyst, Türkiye’de 14 yatırım yaptı.

– iyzico, Foriba, Peak Games, AirTies, Yemeksepeti ile Catalyst yatırımı alan 5 şirketin satışı gerçekleşti.

– Endeavor Türkiye’nin en son seçilen girişimi Codeway uygulamaları 25 milyondan fazla kez indirildi ve 1 milyondan fazla aktif aboneleri bulunuyor.

– Yazılımdaki ilk Türk unicorn’u Insider QIA liderliğinde 2023’te 105 milyon dolarlık bir yatırım turu kapattı.

– Baydöner İstanbul Borsası’nda halka arz oldu.

– Colendi, 2 milyar TL sermayeli Colendi Bank’ın kuruluşu için BDDK’dan onay aldı.

– Armut, İtalyan rakibi ProntoPro ile birleşti.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir