100. yılda 100 ev

Depremlerin ardından gereksinimi aciliyet kazanan barınma ihtiyacına yönelik Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü’ndeki 100 adet tiny house, ailelere teslim edildi. Açılışı Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, gerçekleştirdi.

Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından çıkan acil barınma ihtiyacına yönelik tedarikçilerin sağladığı malzemeyle farklı disiplinlerden gönüllü bir ekip tarafından Antakya Kuzeytepe’de hayata geçirilen Örnekevler Yaşam Köyü’nün açılışı gerçekleştirildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, belediye çalışanları, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla yapılan törenle Antakya, sürdürülebilir bir yaşam alanı kazandı.

Depremlerin ardından gereksinimi aciliyet kazanan barınma ihtiyacına yönelik Antakya Kuzeytepe’de kurulan Örnekevler Yaşam Köyü’ndeki 100 adet tiny house, ailelere teslim edildi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, projeye emek vermiş gönüllüler, malzeme sponsorları, destekçiler ile köyde yaşayan ailelerin katılımıyla resmî açılışı yapılan projede çocuklarla yetişkinler için deprem sonrası travma başta olmak üzere psikolojik destek ve toplum bilincini artırmaya yönelik eğitimler ve sosyal aktiviteler de düzenlenecek.

“Bize emanet”

Örnekevler Yaşam Köyü’nün açılışına dair mutluluğunu paylaşan Örnek Evler Projesi kurucularından Zülal Çakıcı, projeyi şöyle anlatıyor: “Proje yöneticilerimizden Hamide Göksan’ın daha TÜYAP’taki üretim sürecindeyken uzun bir Hatay sofrası kurma hayali vardı. Köyümüzde yaşamaya başlayan sakinlerin hepsi evlerinde yöresel Hatay yemekleri yaparak kocaman bir sofra kurdu. Bunun yanı sıra Hataylı üretici ve sanatkârlar da gelip stant kurdular. Çocuklar da kendileri için gelen palyaçolarla eğlenceli dakikalar geçirdi. Daha sonra hep beraber zeytin ve çam fidanları diktik, can sularını verdik ve bu bizim için en duygulu anlardan biriydi. Bomboş bir araziyi yüzlerce insan, yuva, ağaç ve umutla doldurduk. Bize emanet bırakılan bu topraklara değer katmak, güzelleştirmek için aylarca çalıştık ve binlerce insanla birlikte sekiz ay hiç tanımadığımız fakat gönülden bağlı olduğumuz insanların hayatına dokunabilmek için bu kadar özverili bir mücadele vermek hiç kolay değildi. Susuz, elektriksiz, ateşte su ısıtıp yıkandığımız, sıcaktan nefes alamadığımız ve bilmediğimiz topraklarda üzüntülerin ve hikâyelerin arasında güçlü kalmaya çalıştığımız, bazen ne bulduysak yemek zorunda kaldığımız günlerden bugünlere gelmek çok büyük başarı. Bu yüzden de mutlu ve gururluyuz.”

Eğitimler düzenlenecek

Örnek Evler Projesi’nin bir sonraki aşamasına dair bilgi paylaşan Çakıcı, şunları söylüyor: “Yakın zaman içinde hâlâ sponsorluk aradığımız sosyal alanların kalanlarını tamamlamak, bir yandan kadınların hızlıca üretmeye başlaması için KAGİDER ile birlikte meslek edindirme ve eğitimlerine başlayacağız. Bunun yanı sıra Social Business Global derneği ile kooperatif ve tarımda sosyal girişimcilik için eğitimleri başlatacak, akademik psikologlar ve dernekler ile rehabilitasyon ve terapilere başlayacağız. Bundan bir sonraki aşamada ise köyümüzün kendi kendine yetebilmesi için tasarlayıp planladığımız güneş enerji sistemleri, yağmur suyu toplama ve atık suyu tarımda kullanılmak üzere dönüştürme sistemleri için çalışmalar yapacağız. Bu projeler özelinde sponsor ve destekçi arayışlarımızı sürdürüyoruz.”

Yol nereye gitti?

Mersin’in Mezitli ilçesinde oturan okurlarımız, “1990 yıllarından beri imar planlarında var olan, 52127 sokağın bir kısmı konut alanına çevrilerek bir firmaya satıldı. O günden beri de firmanın kullanımında. Mezitli’de yaşayan bir vatandaş olarak bu yolun nasıl satıldığını merak etmekteyim. Bu konuyla ilgili başkandan bir bilgi alabilirseniz çok mutlu olurum” diyor. Okurlarımızın bu şikâyetini, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’a soralım: Kamuya ait yol, imar planı değiştirilerek nasıl bir firmaya verilebilir? Bunun açıklaması nedir, ben de merak ettim. Bakalım Başkan Tarhan’dan nasıl bir açıklama gelecek. Hem okurlarımızı hem de bizi bilgilendirebilirse kafamızdaki soru işaretleri bir nebze kalkmış olur.

7’den 70’e Geçmişten 100’e

Seyhan Belediyesi’nin Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı kutlamaları kapsamında gerçekleştirdiği “7’den 70’e Geçmişten 100’e” etkinliğinde renkli görüntüler yaşandı. Seyhan Sanat Meydanı’nda Başkan Akif Kemal Akay’ın katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, zumba gösterisiyle başladı. Alanı dolduran yurttaşlar, 10 Yıl Marşı’na cep telefonlarının fenerlerini açarak eşlik ederken, tango gösterisi ile belediye personeli, halk oyuncuları ve vatandaşların oluşturduğu 100 kişilik dans grubunun Ata barı gösterisi izleyicilerin beğenisini topladı. Başkan Akay’ın seslendirdiği Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Memleket İsterim” şiirinin ardından gerçekleştirilen Zeybek gösterisi ise izleyicileri âdeta mest etti.

Cumhuriyet kadınları Kartal’da buluştu

Kartal Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet’in 100. Yılı kutlamaları kapsamında anlamlı bir etkinlik düzenlendi. “Cumhuriyet’imizin 100. Yılında Cumhuriyet Kadınları Buluşuyor” adlı etkinlik, Kartal Atalar Büklü Düğün Salonu’nda gerçekleştirildi. Kadınların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcısı İmam Aydın’ın yanı sıra Kartal Belediye Meclisi Başkan Vekili Özlem Bulut, Doğru Parti Kartal İlçe Başkanı Gülay Şakar, CHP Kartal Kadın Kolları Başkanı Birgül Karababa, Atatürkçü Düşünce Derneği Kartal Şube Başkanı Hülya Arkan, Kartal Kent Konseyi Başkanı Av. Türkan Kurtulmaz Öztürk ve Kartallı kadınlar katıldı.

Cumhuriyet Yolunda gösterisi

Yazar ve şair Sunay Akın, Cumhuriyetin 100. yılına özel Beşiktaş’ta sevenleriyle buluştu. Usta sanatçı “Cumhuriyet Yolunda” isimli gösterisinde; tarihin bilinmeyen yönlerini kendine has üslubuyla sanatseverlere anlattı. Beşiktaş Belediyesi, Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak hazırlanan etkinliklere hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda yazar ve şair Sunay Akın dün Beşiktaşlı vatandaşlarla Mustafa Kemal Merkezi’nde, “Cumhuriyet Yolunda” gösterisinde bir araya geldi. Usta sanatçı Cumhuriyet’in kuruluşundan önce yaşanan tarihi anları ve bağımsızlığa ışık tutan bilgileri izleyiciyle paylaştı. Gösterinin sonunda Sunay Akın adına Tema Vakfı’na yapılan fidan bağışı plaketi sanatçıya takdim edildi.

100. Yıla Özel 100 Eser

Kepez Belediyesi’nin katkılarıyla 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel düzenlenen “100. Yıla Özel 100 Eser Cumhuriyet Sergisi”, Dokumapark Modern Sanatlar Galerisi’nde sanatseverlere kapılarını açtı. Kepez Belediyesi’nin katkılarıyla ressam Zübeyde Yavuz’un küratörlüğünde açılan “100. Yıla Özel 100 Eser Cumhuriyet Sergisi”nde eşsiz eserler yer alıyor. Türkiye’nin dört bir tarafından 92 sanatçının heykel ve resim dalındaki eserleri, 30 Kasım’a kadar Dokumapark Modern Sanat Galerisi’nde görülebilecek. Geleneksel hale gelen sergi, geçen yıl 99. Yıla Özel 99 Eser adıyla düzenlenmiş ve sanatseverlerin büyük ilgisiyle karşılanmıştı.

38 can dost hayata tutundu

Kuşadası Belediyesi, Aydın’ın Söke ilçesindeki bir apartman dairesinde polis ve zabıta ekipleri tarafından bulunan hasta ve bakıma muhtaç sokak hayvanlarına sahip çıktı. Tıbbi açıdan tam donanımlı Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Rehabilitasyon Merkezi’ne getirilen kedi ve köpekler, sağlıklarına kavuşmaları için tedavi altına alındı.

Siz sorun yetkililer yanıtlasın

Sevgili okurlar! Yaşadığınız şehirde, sokağınızda, cadde ve kaldırımlarda gördüğünüz aksaklıkları, trafikte karşılaştığınız sorunları, yaşadığınız problemleri sorumlulara duyurmak, şikâyetlerinizi onlara iletmek ve çözüm bulunmasını istiyorsanız, bize iletin. 0530 954 59 59 numaralı telefonumu günün her saatinde arayabilir, whatsapp’tan veya [email protected] elektronik posta adresine şikâyetinizi fotoğraflarıyla birlikte iletebilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x